Bitcoin wallets, wat houdt dat in?

Wat Bitcoins zijn weten we inmiddels wel, de digitale valuta waar we mee kunnen betalen. We betalen tegenwoordig steeds meer digitaal, we kunnen zelfs met onze telefoon betalen in de supermarkt. De verwachting is dan ook dat betalen steeds meer digitaal uitgevoerd wordt. Heel gemakkelijk, maar we zijn dan wel afhankelijk van technische instellingen die de betalingen veilig door moeten voeren en onze gegevens veilig moeten bewaren.

Betaalmiddel zonder betrokkenheid van derde partij

De Bitcoin is een betaalmiddel waar geen derde partij betrokken hoeft te worden. Het betalen met Bitcoins kan wat dat betreft vergeleken worden met contant betalen. Hier worden alleen de betaler en de ontvanger bij betrokken en geen derde partij. De Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta in de geschiedenis en is bedacht door Satoshi Nakamoto.

De verschillende Bitcoin wallets

Wanneer Bitcoins eenmaal aangekocht zijn kunnen ze bewaard worden in wallets. Door middel van deze wallets kunnen ze niet alleen bewaard worden, maar kun je Bitcoins ook verkopen, ontvangen en verzenden. Het is mogelijk om tussen drie wallets te kiezen. De hosted wallet, software wallet en de hardware wallet. Hieronder wordt uitgelegd wat deze wallets precies inhouden.

De hosted wallet

Bij de hosted wallet is er sprake van een derde partij bij het bewaren van je Bitcoins. Je kunt het vergelijken met een rekening bij een bank. Je hebt hiervoor een pincode nodig om je saldo te bekijken en om betalingen te doen. De rekening is wel in het beheer van de bank. Zo is dat bij een hosted wallet ook. De omgeving is dan in beheer bij bijvoorbeeld Bitvavo.

De software wallet

Bij de software wallet staat de omgeving op een software. Deze software installeer je op een computer, waarbij alleen jij het beheer hebt. Hierbij is dus geen derde partij betrokken, alleen jij beschikt over de code en dus de omgeving waar de Bitcoins zijn opgeslagen. Een nadeel van deze wallet is dat als je geen goede beveiliging hebt, kwaadwillenden bij je gegevens kunnen.

De hardware wallet

Deze hardware wallet wordt gezien als de meest veilige manier. De hardware wallet kan namelijk vergeleken worden met een kluis waarin je je geld bewaart. De omgeving wordt opgeslagen op een fysiek apparaat, waar de Bitcoins offline opgeslagen worden. Vaak is deze wallet beveiligd met een wachtwoord waar alleen jij over beschikt. Hier is ook geen derde partij bij betrokken.

Al interesse gekregen in Bitcoin kopen? Dat kan via Bitvavo! Het is ook mogelijk om te investeren in een andere digitale valuta, denk bijvoorbeeld eens aan Ripple kopen of Ethereum kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *