De Onzichtbare Ziekte: Verslaving

Het is een ziekte die de meeste kennen maar vaak moeilijk is om op te merken, verslaving. Het is een geestelijke en uiteindelijk ook fysieke ziekte waarbij de persoon die met een verslaving kampt zichzelf daarin kan verliezen. Toch kunnen mensen met deze ziekte het roer ook omslaan. Dit kan alleen niet zonder hulp en hulp is er zeker. Wanneer iemand wil afkicken van alcohol zijn daar verslavingszorginstellingen voor wie die persoon gaan bijstaan. Het zal geen makkelijke weg worden, maar het eindresultaat – een leven zonder verslaving – is het zeker waard. Daarom is het dan ook nooit te laat om hulp te gaan zoeken.

 

De Meest Voorkomende Verslaving in Nederland

Maar hoe komt iemand op een punt dat zijn of haar lichaam een afhankelijkheid van alcohol krijgt? In onze westerse samenleving is het drinken van alcohol zeer genormaliseerd. Een wijntje bij het avondeten of een borrel op vrijdagmiddag, je ziet het overal. Wanneer iemand een verslaving ontwikkeld, gaat dit vaak middels deze weg. Geleidelijk voor de gezelligheid. Toch kunnen ook persoonlijke omstandigheden en/of depressie het alcoholgebruik van iemand laten toenemen, het is dan ook de meest voorkomende verslaving van Nederland.

 

De Stappen Bij Changes GGZ

Aangezien het de meest voorkomende verslaving is, is er gelukkig ook veel kennis op het tegengaan van de ziekte. Bijvoorbeeld bij Changes GGZ, hier geven academisch geschoolde specialisten jou de handvatten die jij nodig hebt om jouw verslaving tegen te gaan. Dit doen ze met behulp van cognitieve gedragstherapie tezamen met het twaalf stappenplan. De behandeling is van korte duur. Aan de hand van jouw situatie wordt er uiteindelijk bepaald of een afkickkliniek de juiste volgende stap is. Zoals je leest zijn er dus veel mogelijkheden bij de behandeling van een verslaving. Het allerbelangrijkste is dat wanneer jij zelf aan de bel trekt dat je dan passende begeleiding krijgt.

 

Jouw Persoonlijke Overtuiging als Beginpunt

Passende begeleiding is dus een van de dingen die jij nodig hebt om van je verslaving af te komen. Naast dit is er ook iets anders wat nodig is: persoonlijke overtuiging. Wanneer jij ervoor kiest om jouw gedragspatronen te veranderen levert dit een ander resultaat op dan wanneer iemand je dit oplegt. Om ervoor te zorgen dat je deze persoonlijke overtuiging op doet is het belangrijk om de feiten voor jezelf op een rij te krijgen. Dit betekent begrijpen wat de eigenlijke consequenties zijn van een verslaving. Dit gaat dan over de financiële en lichamelijke repercussies, maar dit gaat ook over de aantasting van je contacten met familie en vrienden. Wanneer je de redenen voor de verslaving tegengaan belangrijk genoeg vindt dan zal de oplossing makkelijker te behalen zijn. 

 

Jouw Verslaving en Jouw Weg 

Het zal een lange weg zijn. Een weg die niet zonder falen zal komen. Als jij ervoor kiest om het roer om te gooien, zijn er genoeg mensen die je bij gaan staan. Van een verslaving afkomen doe je niet zomaar en daar is begrip voor bij klinieken zoals bij Changes GGZ. Wanneer jij gelukkig wordt van de inbeelding van jouw leven zonder je verslaving is het een goed idee hieraan te werken. De juiste begeleiding en wilskracht gaan jou hierbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *