veiligheidshelmen

Meer veiligheid op het werk met veiligheidskundige opleidingen

Veiligheidskunde is erg belangrijk in het bedrijfsleven. Een veiligheidskundige opleiding zorgt ervoor dat je als medewerker binnen een bedrijf verantwoordelijk kunt zijn voor het naleven van de Arbowet, het bieden van veiligheid op de werkvloer voor de andere werknemers en het ontwikkelen van milieuvriendelijke werkprocessen. Tijdens een veiligheidskundige opleiding leer je vooral hoe je bepaalde risico’s kunt herkennen en hoe je de risico’s kunt inschatten. Het is de bedoeling dat je creatief leert denken en met goede maatregelen komt om de risico’s op de werkvloer en voor het bedrijf uit de weg te ruimen. In deze blog lees je wat een veiligheidskundige allemaal doet en uit welke veiligheidskundige opleidingen je zoal kunt kiezen.

Wat voor werkzaamheden voert een veiligheidskundige uit?

Voordat jij jezelf een veiligheidskundige mag noemen, dien je eerst een veiligheidskundige opleiding af te ronden. Als veiligheidskundige heb je een grote verantwoordelijkheid, omdat jij het hele bedrijf waar je werkzaam bent, op (on)veilige situaties dient te wijzen. Je dient uit te zoeken welke risico’s je collega’s dagelijks lopen en wat de risico’s voor het milieu zijn als jullie bepaalde werkprocessen doorvoeren. Het is belangrijk dat je kennis op dit gebied opdoet, voor je in aanmerking komt om de veiligheidskundige binnen de onderneming, waar je werkzaam bent, te kunnen worden.

Wat leer je tijdens een MVK-opleiding

De MVK-opleiding staat voor Middelbare Veiligheidskunde. Wanneer je deze opleiding volgt leer je hoe je de basisprincipes van veiligheid binnen een bedrijf kunt uitoefenen. Wist je dat je al in 14 lesdagen een certificaat voor MVK kunt krijgen? Tijdens deze opleiding maak je direct al plannen met betrekking tot het verbeteren van de veiligheid, die je binnen de onderneming waar je werkzaam bent kunt toepassen.

Voordat je met deze opleiding kunt starten dien je wel al over een mbo-diploma te beschikken, anders kom je helaas niet in aanmerking om deze specifieke opleiding te doen. Daarnaast is het belangrijk dat je ook al een BVK-opleiding hebt afgerond en dat je aan kunt tonen dat je relevante werkervaring hebt opgedaan op dit gebied. Je dient eerst een intakegesprek te voeren, voor je te horen krijgt of je tot de MVK-opleiding wordt toegelaten.

De BVK-opleiding staat voor Basis Veiligheidskunde en is geschikt voor iedereen die graag mee wil werken aan het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer. De BVK-opleiding duurt 6 lesdagen en je kunt je hiervoor inschrijven als de 1-daagse VCA-cursus hebt voltooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *