Muurisolatie: het verschil tussen binnen- en buitenmuren!

Isolatie is een belangrijk onderdeel van je woning. Vaak denken we dan eerst aan het dak en de vloer, maar vergeet ook de muren niet. Muurisolatie heeft namelijk twee functies: het binnenhouden van de warmte én het voorkomen van geluidsoverlast. Het isoleren van de muren draagt dus veel bij aan je wooncomfort, maar vereist ook enige bouwkundige kennis. Jouw woning heeft namelijk verschillende muren, zoals een scheidingswand, voorzetwand en een spouwmuur. Weten hoe je elke muur op de juiste manier isoleert? Lees dan snel verder!

Scheidingswanden

Ga je verbouwen of renoveren? Grote kans dat je ergens een scheidingswand wilt plaatsen. Met deze wanden splits je één ruimte in meerdere delen op, waardoor je bijvoorbeeld een extra kamer creëert. Een scheidingswand bestaat uit een raamwerk van houten staanders. Tussen die staanders zitten holtes, die je eenvoudig opvult met isolatiemateriaal. Wil je niet alleen warmte-, maar ook geluidsisolatie toepassen? Kies dan voor steenwolplaten. Steenwol is relatief goedkoop én heeft zowel thermische als akoestische eigenschappen.

Voorzetwanden

Als je woning muren heeft die niet (goed) zijn geïsoleerd, kun je ze met een voorzetwand na-isoleren. Een voorzetwand bestaat, net zoals een scheidingswand, uit een raamwerk met holtes. Deze holtes vul je met isolatiemateriaal en werk je af met gipsplaten. Let op: je kunt hiervoor glas- of steenwol gebruiken, maar deze materialen zijn relatief ‘dik’. Daardoor wordt jouw voorzetwand ook dikker en lever je dus meer woonruimte in. Liever ‘slank’ isoleren? Kies dan voor PIR-platen. 

Spouwmuren

Wordt jouw nieuwe woning nog gebouwd? Dan is het belangrijk dat je de spouwmuur direct goed isoleert. Het na-isoleren van een spouwmuur is namelijk duur en geeft lang niet zo’n hoog rendement. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur, met daartussen loze ruimte. Deze ruimte, de zogenaamde spouw, dien je te vullen met isolatiemateriaal. Ook hiervoor kun je steenwol en PIR gebruiken, afhankelijk van je wensen en budget. Vind je het niet erg om meer woonruimte in te leveren? Kies dan voor steenwol. Wil je liever zo slank mogelijk isoleren én heb je genoeg budget? Kies dan voor PIR-platen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *