Tekort aan technisch personeel in Nederland door toenemende vergrijzing

Tekort aan technisch personeel in Nederland door toenemende vergrijzing

De vergrijzing in de technische sector neemt al jaren toe. Door een steeds hogere gemiddelde leeftijd van arbeidskrachten worden steeds minder technische vacatures door jonge, startende werknemers ingevuld. De komende jaren zal dit tot steeds grotere problemen gaan leiden. Om dit te voorkomen is het essentieel dat er nu actie wordt ondernomen. Door de jeugd enthousiast te maken voor de technische sector kan toekomstige instroom krachten worden gerealiseerd. Deze blog gaat in om de mogelijkheden om dit te bewerkstelligen.

 

Open dagen en events

Open dagen en events zijn een zeer geschikte manier om jongeren warm te maken voor een baan in de techniek. Door de jeugd hierbij de mogelijkheid te bieden om zelf aan activiteiten deel te nemen, bijvoorbeeld lassen of technisch tekenen, krijgen jongeren een duidelijk beeld van wat er allemaal mogelijk is in de techniek. Daarnaast is het een leuk idee dat er bij deze open dagen en events een aantal bedrijven aanwezig zal zijn die hun huidige projecten kunnen toelichten, werk kunnen tentoonstellen, en masterclasses kunnen geven. Belangrijk hierbij is de aanwezigheid van opleidingsinstituten, zodat het ijzer gesmeed kan worden wanneer het heet is.

 

Voorlichtingen op scholen

Naast het organiseren van open dagen en events, kunnen jongeren enthousiast gemaakt worden voor de technische sector door middel van voorlichtingen op scholen. Hierbij is belangrijk dat deze voorlichtingen niet volledig theoretisch zijn opgebouwd, aangezien de techniek immers een praktijkgerichte sector is. Waar mogelijk, laat jongeren net als bij de open dagen en events zelf aan de slag gaan met technische activiteiten, om de jeugd zo op een leuke manier kennis te laten maken met automatisering, elektrotechniek, et cetera.

 

Stages en baangarantie

Opleidingsinstituten kunnen zelf ook hun technische opleidingen aantrekkelijker te maken. Dit kan  bijvoorbeeld door samenwerking te zoeken met grote technische bedrijven, om zo studenten gegarandeerd stages te kunnen aanbieden, zonder dat zij hiervoor zelf bedrijven hoeven te benaderen. Tevens is het potentieel ook een mogelijkheid om als opleidingsinstituut in samenwerking met verschillende technische bedrijven instroomtrajecten aan te bieden voor net afgestudeerde studenten.

 

Door meer tijd en aandacht te besten aan de instroom van nieuwe krachten in diverse technische banen kan een groot tekort aan personeel in de technische sector worden voorkomen. Het is essentieel om nu actie te ondernemen om zo een antwoord te kunnen geven op de toenemende vergrijzing binnen de techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *