Wat zijn de competenties van een psycholoog

Bij een psycholoog denk je waarschijnlijk aan iemand die een luisterend oor biedt en je helpt om je gevoelens te verwerken en problemen aan te pakken. Dit is dan ook voor een groot deel waar psychologen je mee helpen. Er zijn natuurlijk nog een aantal andere competenties die een GZ psycholoog goed onder de knie moet hebben. Dit zijn onder andere:

  • communiceren
  • observeren
  • analyseren
  • samenwerken
  • inlevingsvermogen
  • integriteit

Ten eerste begint een psycholoog begint met het aanhoren van het verhaal. Door goed te luisteren en zich in te leven in de situatie krijgt de psycholoog een goed beeld van de positie waarin de patiënt zit. Tijdens het luisteren analyseert de psycholoog natuurlijk ook wat er gezegd wordt. Dit gaat niet met een veroordelende blik. Het doel is om oprecht te begrijpen waar ze mee zitten en hier een passend plan voor aanpak bij te verzinnen. Wanneer patiënten moeite hebben met hun gedachtes en gevoelens uiten, is een psycholoog in staat om verschillende technieken toe te passen om dit makkelijker te maken.

Een psycholoog werkt samen met de patiënt aan de dingen die ze moeilijk vinden. Wat ze besluiten te vertellen zal niet met anderen gedeeld worden die daar niets mee te maken hebben. Integriteit is zeer belangrijk in dit vak. Als een patiënt je niet meer vertrouwd, zal je ook geen oprechte nuttige informatie meer krijgen. Wanneer je het verhaal niet meer kan vertrouwen, kun je ook geen goede hulp meer aanbieden.
Hoe wordt je een GZ psycholoog?
Een GZ psycholoog heeft een universitair diploma behaald en heeft daarnaast ook een aantal jaar werkervaring opgedaan naast het postdoctorale studie deel. Het is dus veel werken en studeren tegelijkertijd. Wanneer je klaar staat om het werkleven in te stappen heb je dan ook al flink wat jaren gestudeerd. Waar je na je studie terecht komt, is natuurlijk helemaal aan jezelf. Voor de hand liggend is natuurlijk solliciteren op een vacature GZ psycholoog.

Welke mensen ga je helpen?

Bij welke instantie je terechtkomt, bepaalt voor een groot deel ook wat voor soort mensen je gaat helpen en begeleiden. Je kunt de reguliere GGZ in stappen. Hier komt je mensen met allerlei problemen van alle leeftijden tegen. Vaak komen mensen met de eerste problemen bij de huisarts terecht. Deze kan ze echter doorverwijzen naar de GGZ. Dan is er meer gespecialiseerde hulp nodig.

Je kunt ook de forensische GGZ instappen. Hier krijg je te maken met mensen die naast psychische hulp ook nog eens normoverschrijdend gedrag vertonen. Je werkt dan ook regelmatig samen met onder andere de reclassering en het gevangeniswezen.

Natuurlijk kun je ook het onderzoeksveld instappen. Hier wordt constant onderzoek gedaan naar het gedrag van mensen. De resultaten van deze onderzoeken kunnen heel erg waardevol zijn voor bijvoorbeeld verdere behandelingen van een breed scala aan ziektebeelden.

Ook kan je aan de hogeschool of universiteit les gaan geven aan studenten die ook een studie psychologie doen, of een studie die gerelateerd is aan jouw expertiseveld.

Wat verdient een GZ psycholoog?

Tijdens je opleiding ben je al aan het werk. Als GZ psycholoog in opleiding verdien je ongeveer tussen de €2900 en €4200 per maand. Dit is natuurlijk een startsalaris. Als volwaardige GZ psycholoog verdien je in Nederland gemiddeld €4650 per maand. Dit valt ook binnen een bepaalde range. GZ psychologen die niet meer in opleiding zijn verdienen tussen de €4000 en €5300.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *