hovenier-in-Rotterdam

Wateroverlast in de tuin tegengaan

Omdat we steeds grotere delen van onze leefomgeving van tegels en wegen voorzien, wordt het voor regenwater steeds lastiger om in de grond weg te kunnen trekken. Het gevolg zie je bij hevige regenbuien: straten en tuinen met grote plassen water. Met name in de stedelijke gebieden wordt het een steeds groter probleem. Gelukkig kun je de nodige maatregelen nemen om de wateroverlast in je tuin te beperken. In dit artikel geven we je daarvoor enkele tips.

Zorg voor voldoende tegelvrije grond

Een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen, is ervoor zorgen dat er een aantal stukken grond in je tuin niet betegeld zijn. Zo houdt je voldoende grond vrij waarin het regenwater kan wegtrekken.

Leg een vijver aan

Hoewel een vijver om onderhoud vraagt en lang niet iedereen erop zit te wachten om een vijver aan te leggen, kan het een goed hulpmiddel zijn om het overtollige regenwater af te voeren. Zeker als je de vijver in een lager gelegen deel van de tuin maakt, zodat het water via een goot naar de vijver kan worden afgevoerd.

subsidiewijzer-van-de-overheid

Sluit een regenton aan op de dakgoot

Wil je geen vijver in je tuin? Dan kan een regenton een goed alternatief zijn. Via het dak komt er namelijk veel water in de tuin terecht. Door een regenton op de dakgoot aan te sluiten kun je vele liters water uit de tuin weren. Bovendien kun je het opgevangen regenwater tijdens droge periodes gebruiken om de planten water te geven. Dat scheelt weer in de waterrekening en de belasting van het milieu.

Zorg dat de bodem van je tuin goed water kan opnemen

Door tal van oorzaken kan er een verstorende laag in de grond zijn gevormd waardoor het water moeilijk weg kan lopen. Denk bijvoorbeeld aan bouwverkeer dat de grond keer op keer heeft aangedrukt. Door de grond losjes te maken kan regenwater beter worden afgevoerd en staat je tuin minder snel blank. Ook kun je drainagebuizen verticaal in de grond verwerken, zodat je het water als het ware door de verstorende laag heen helpt.

Verwerk afvoergoten in je tuin

Door naast de verharde stukken in je tuin afvoergoten aan te brengen kan het water makkelijker weglopen. De afvoergoten kun je zoals eerder gezegd op een vijver aansluiten. Maar een aansluiting op een ondergronds bassins of op een sloot is ook een prima oplossing.

Maak je dak ‘groen’

Met een groen dak bedoelen we letterlijk dat je beplanting op je dak laat aanbrengen. Niet ieder dak is geschikt voor beplanting, maar of jouw dak geschikt is, is het onderzoeken zeker waard.

Goed om te weten: via de subsidiewijzer van de overheid kun je bekijken of je subsidie kunt ontvangen om je dak groen te maken. De beplanting op het dak vangt overigens niet alleen water op, maar heeft ook een verkoelende werking in de zomer. Dubbele winst dus!

Hulp nodig?

Omdat er geen standaard oplossing is om de wateroverlast in tuinen op te lossen, is er altijd sprake van maatwerk. De oorzaken verschillen immers per tuin, dus de oplossingen ook.

Ben je nu op zoek naar een hovenier die je kan helpen met de afvoer van regenwater in jouw tuin? Kijk dan eens op de website van Aardoom Hoveniers. Dit bedrijf heeft veel ervaring met het aanpakken van dergelijke problematiek. Ook als je in een stedelijke gebied woont.

Het werkgebied bestaat uit de Drechtsteden en enkele aangrenzende plaatsen en steden. Zo is Aardoom een bekende hovenier in Rotterdam. Woon je buiten het werkgebied? Benader dan een hoveniersbedrijf bij jou in de regio en vraag naar de expertise op het gebied van het tegengaan van wateroverlast. Niet ieder hoveniersbedrijf is namelijk even goed in het oplossen van deze problematiek.

One thought to “Wateroverlast in de tuin tegengaan”

  1. Niet zo lang geleden viel me op dat er plassen in de tuin bleven staan. Inderdaad waren er de afgelopen tijd nogal veel werklui doorheen gelopen vanwege werkzaamheden. Ik heb uiteindelijk door afgraven en toevoegen van zakken aarde een betere waterhuishouding in de tuin kunnen bewerkstelligen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *