Het aanvragen van een energielabel voor jouw bedrijf

 

Sinds 2015 is het wettelijk verplicht geworden om een energielabel te overhandigen op het moment wanneer je als bedrijf je pand wilt gaan verkopen of verhuren. Wanneer dit energielabel niet aanwezig is, kan de pandeigenaar een hoge boete ontvangen. Heeft jouw bedrijfspand nog geen energielabel? Dan moet je binnenkort wel een energielabel aanvragen.

Kosten

De kosten van een energielabel zijn afhankelijk van de grootte van het pand. Het draait hier om het aantal vierkante meters van het bedrijfspand, maar hierin worden de opslag en werkplaats niet meegerekend. Naast dit is het aantal huisnummers ook van belang. Wanneer er meerdere huisnummers zijn, zijn er meerdere energielabels nodig en dit brengt te prijs omhoog. De kosten variëren van 300 tot 600 euro voor een bedrijf kleiner dan duizend vierkante meter.

Minimaal energielabel c

Wanneer je na het aanvragen van je energielabel erachter komt dat je niet minimaal een energielabel C hebt moet je voor 2023 je energielabel verbeteren. Vanaf 2023 is het namelijk verplicht om als bedrijf minimaal energielabel C te hebben. Om dit te doen kun je adviesvragen aan specialisten. Vaak kunnen de specialisten waar je het energielabel hebt aangevraagd je ook een advies op maat geven.

Nieuwe methode

Vanaf 1 januari 2020 wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe methode om de energieprestatie in kaart te brengen: NTA 8800. Deze nieuwe manier zal de huidige meting van de energieprestaties, waar A heel zuinig is en G niet zuinig, eindelijk volledig laten verdwijnen. Het wordt vervangen door de BENG-indicatoren. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. De nieuwe methode zal voor alle gebouwen gaan gelden.

Heeft jouw bedrijfspand nog geen energielabel, maar ben je wel van plan het pand binnenkort te verkopen of verhuren? Vergeet dan niet voor die tijd een energielabel aan te vragen om een hoge boete te voorkomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *