bezuinigen op je scheiding

Bezuinigen op je scheiding

Iedereen denkt altijd dat een huwelijk ontzettend duur is en minstens tienduizenden euro’s kost. Dat kan zeker, maar je kan het zo duur maken als je zelf wil. Zo kan je ervoor kiezen om op een gratis tijdstip te trouwen en geen mensen uit te nodigen. Op die manier houd je de kosten zo laag mogelijk. De kosten voor een scheiding daarentegen, lopen nagenoeg altijd op in de duizenden euro’s. Waarom is scheiden zo duur?

Advocaat

Bij een huwelijk komen veel juridische zaken kijken. Bij een scheiding dus ook. De grootste kostenpost bij een scheiding bestaat uit de kosten voor een advocaat. De advocaat is namelijk de enige die een echtscheiding bij de rechtbank aan kan vragen. Het in arm nemen van een advocaat is dus verplicht. Het gemiddelde uurtarief van een advocaat ligt tussen de 150 en 200 euro per uur. Ondanks de hoge kosten hiervoor, kan je er toch op bezuinigen. Als beide partijen dezelfde advocaat in arm nemen, scheelt dat al de helft in de kosten.

Griffierecht

Naast de kosten voor een advocaat, moeten er kosten betaald worden aan de rechtbank. Dit worden griffierechten genoemd. Deze kosten betaal je, omdat de rechter jouw zaak moet behandelen. Vaak betaalt de advocaat deze kosten en rekent ze aan jou door. Deze kosten zijn van verschillende factoren afhankelijk en kunnen dus voor iedereen verschillen.

Subsidie

Mocht je een laag inkomen hebben, bestaan er potjes vanuit de overheid die je kunnen helpen bij het betalen van de advocaat. Hoe hoog deze subsidie is, is afhankelijk van meerdere factoren. Zo wordt er gekeken naar je inkomen, je vermogen en naar welke kosten je wel kan betalen aan de advocaat.

Verzekering

Wil je nou niet voor verrassingen komen te staan? Sluit dan een rechtsbijstandverzekering af. Hiervoor betaal je slechts een klein bedrag per maand, en de kans is groot dat de verzekering een (deel van) de kosten betaalt. Zo hoef je niet in één keer een groot bedrag te betalen, maar wordt het verspreid over de maanden. Check van tevoren wel bij je verzekering of deze kosten vergoed worden, dit kan namelijk per verzekeringsmaatschappij verschillen.

Uiteindelijk zal de emotionele pijn bij een scheiding groter zijn dan de financiële pijn. Juist daarom wil je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Zoek dus van tevoren goed uit hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *